google-site-verification=sBk9zkyxuNDRz-IScBT5pgDyjDS9raS5baDFnnh0X8Y
Застапување интереси (Advocacy)
 • Застапување интереси (Advocacy)

Застапување интереси (Advocacy)

5.782 ден.
без ДДВ: 4.900 ден.
Шифра на производ: 201021092855
Достапност: На залиха
Количина:
credit_card

Застапување интереси (Advocacy)

Застапување значи и да се преземе лидерство и да се влијае врз носителите на одлуки. Застапување е процес со којшто се врши влијание врз одлуките, праксите и политиките заради подобрување на условите и изнаоѓање решенија за општо добро.

Цел на обуката

Целта на обуката е стекнување вештини за застапување интереси на други заради општо добро, а преку користење соодветни техники, модели и алатки. По завршувањето на обуката, учесниците ќе можат: да направат анализа, синтеза и план за застапување и лобирање; ќе можат со леснотија да го идентификуваат проблемот, неговите причини и последици; да ја употребат алатката за „наговарање во лифт“ (Elevator pitch); да постават мапа на влијанија и план за обезбедување средства; практично да употребат НЛП-комуникациски модел; да направат план за имплементација; да анализираат ситуација во која ќе идентификуваат и ќе дефинираат проблеми; да употребат модел и алатки за анализа и решавање на проблеми и друго.

Опфат – теми

 • Што е застапување (Advocacy)?
 • Што е лобирање?
 • Која е улогата на застапниците
 • Нивоа на влијанија
 • Јавни застапувања
  • Градење поддршка
  • Цели и задачи
  • Собирање податоци
  • Публика и целни групи
  • Развивање порака
  • Канали на комуникација
  • Следење и оценување
  • Обезбедување средства
 • Проблем – причини и последици
 • Патоказ
 • Целни групи и канали на комуникација
 • Идентификување закани
 • Мапа на влијанија
 • „Наговарање во лифт“ (Elevator pitch)
 • План за имплементација
 • Градење однос (Rapport), говор на тело и гестикулација
 • Стилови на однесување при комуникација
 • Употреба и практична примена на НЛП-комуникациаски модел при застапување
 • Асертивна комуникација и начини на кажување НЕ
 • Подобрување на комуникациските вештини
 • Автентично асертивно однесување – вештини
 • Четири комуникациски стила
 • Надминување бариери во коминикацијата при застапување
 • Друго

Целна група

Оваа обука е наменета за сите вработени кои работат или пак ќе работат во невладини организации, на проекти, владини организации и/или други компании каде што застапувањето на интересите на другите за општо добро е дел од секојдневното работење. Како и за сите оние кои сакаат да се стекнат со вештини за застапување интереси.

Методологија на работа

Обуката е од интерактивен карактер со практични и применливи вежби, како и употреба на визуелни помагала и од страна на учесниците (ЛЦД проектор, лап-топ и/или компјутер, флип-чарт и друго). Онлајн-обуката се одвива преку платформа за онлајн-обуки.

Материјали

Презентациска скрипта; формулари како обрасци и другите дополнителни материјали кои ќе може да се користат при подготовка на презентации ќе бидат доставени по е-пошта до секој од учесниците.

Времетраење

 • При физичко присуство, обуката е еднодневна. Вкупно 6 часа.
 • Во целост е прилагодена за онлајн-обука и се одржува двапати неделно по 3 часа во период од 1 недела.

По завршувањето на обуката се добива Сертификат за учество.

Повеќе информации и пријавување на:

тел. 3246-041; 075 446-686

Напишете коментар или оценка

Вашето име:

Вашиот коментар:

Забелешка: HTML-от не е преведен!

Оценка: Лош Добар

Внесете го кодот за верификација во полето:

За нас

ЕСП - Развој и управување на човечки ресурси ДОО е компанија која што успешно опстојува oд 1999 година на пазарот и е специјализирана за: превод и толкување; обука по странски јазици; компјутерска едукација; и обуки и советување за личен и професионален развој. Читај повеќе

Verificiran badge

ESP ISO 9001

ESP ISO 17100

Контакт

 • +389 2 32 46 041
 • +389 75 446 706 +389 71 324 170
 • +389 2 32 46 041
 • info@esp.com.mk esp@esp.com.mk

Facebook

ЕСП Web Shop © 2024. UKION SHOPS
Застапување интереси (Advocacy) Застапување интереси (Advocacy) Застапување значи и да се преземе лидерство и да се влијае врз носителите на одлуки. Застапување е процес со којшто се врши влијание врз одлуките, праксите и политиките заради подобрување на условите и изнаоѓање решенија за општо добро. Цел на обуката Целта на обуката е стекнување вештини за застапување интереси на други заради општо добро, а преку користе.. Category: Product #: 201021092855 Regular price: 5.782 ден. 5.782 Available from: ЕСП - Развој и управување на човечки ресурси ДОО